Takk og farvel til oljefyren

Takk og farvel til oljefyren

– Nå må rørbransjen rydde tid i kalenderen, kommenterer Eli Heyerdahl Eide, fagsjef Energi og Miljø i Rørentreprenørene Norge i Rørfag. Kommentaren ble publisert i forbindelse med at regjeringen kunngjorde forbud mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av bygninger fra 2020.

Regjeringen kunngjorde 15. juni at det innføres forbud mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av bygninger fra 2020. Forbudet gjelder boliger og næringsbygg.

– ­Nå må rørbransjen rydde tid i kalenderen for storstilt utskiftning av oljefyringsanlegg. Hvis utskiftningshastigheten ikke tar av nå er det noe alvorlig galt, sier fagsjef Energi og Miljø Eli Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene Norge. Tusenvis av oljefyringsanlegg skal fjernes, også om det er et anlegg som sjeldent brukes eller kun er til spisslast. – Nå må vi ta eierskap til fagfeltet og vise at rørbransjen leder an på varmemarkedet, slår Heyerdahl Eide fast

– Dette er en beslutning jeg tenker mange i rørbransjen synes er unødvendig, vi ønsket oss jo egentlig å få beholde oljefyren som spisslast.  Men slik er det vel å være først, så vidt jeg vet er det ikke andre land som har innført et slikt forbud. Fagsjefen i Rørentreprenørene Norge påpeker at vi egentlig burde være litt stolte av å få være en del av dette. – Om 20 år er vi sikkert overrasket over at det ikke skjedde før i 2020! Endringsviljen i både rørbransjen og det norske folk er vel ikke kjent for å være stor, men gulroten her for rørbransjen er at vi kan bruke vår kompetanse til å løfte frem miljøvennlige løsninger for vannbårne varmeanlegg i mange år fremover, avslutter Heyerdahl Eide.

Hva innebærer forbudet?

Regjeringen innfører et omfattende forbud mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av boliger, offentlige bygg og næringsbygg fra 2020. Hytter som ikke er tilkoblet strømnettet vil få fritak. Rørentreprenørene Norge mener det er synd at ikke byggeplasser/byggtørk er tatt med i forbudet, forhåpentligvis tar Klima- og miljøminister Vidar Helgesen tak i dette og sørger for et forbud mot fossilbruk også på byggeplass i 2020.