Hvorfor handle produkter til bad og vaskerom via rørlegger?

Handler du produkter via rørlegger er du sikker på at de holder vann.

Hvorfor handle produkter til bad og vaskerom via rørlegger?

Vanntrykket i Norge gjør at vi må bruke VVS-produkter som er tilpasset norske forhold. Skikkelige rørleggere har faste avtaler med leverandører som garanterer at produktet oppfyller kravene til bruk ved norske vannforhold.
 • Rørleggeren vet hvilke produkter som er bra nok
  De fleste rørleggere har erfaring med mange ulike produkter og produsenter. Skikkelige rørleggere er anbefalt å kun forhandle produkter de er komfortable med å montere og har gode erfaringer med. For en forbruker kan det virke som om utvalget i rørleggerbutikken er begrenset i forhold til en nettbasert butikk eller et varehus. Dette skyldes at rørleggeren har luket bort produkter det har kommet klager på, eller at han kun vil forhandle varer fra leverandører han kjenner godt til. Handler du via en rørlegger har denne gjort kvalitetssikringen for deg og du kan være trygg på at utvalget holder mål.
 • Reklamasjonsrett
  Dersom feil med produktet skulle oppstå, er ansvarsforholdet avklart og rørleggeren kontakter sin grossist som igjen kontakter produsent. Velger du imidlertid å kjøpe VVS-produktene på egenhånd, må du selv ta ansvar for reklamasjon. Dette vet vi av erfaring kan være en møysommelig prosess.
 • Dokumentasjon
  Leverer du selv et VVS-produkt til rørlegger for montering er du også ansvarlig for å levere nødvendig dokumentasjon. Denne dokumentasjonen skal bekrefte hvilke standarder produktet er testet etter og monteringsanvisning skal foreligge på nordisk språk. Rørleggeren har likevel rett til å nekte å montere et produkt han ikke har levert selv. Dette skyldes opplysningsplikten nedfelt i Håndverkertjenesteloven. Dersom rørlegger vurderer produktet som risikabelt, skal han fraråde deg å montere.

Hvorfor vil ikke rørleggeren montere produkter jeg har kjøpt selv?

Mange irriterer seg når rørleggeren sier nei til å montere produkter de har gått til innkjøp av selv. Det være seg rørdeler, blandebatteri eller en steamdusj. Mange tenker dette kun handler om at rørlegger ønsker å beholde påslaget selv. For de fleste rørleggere er påslag på innkjøp fra grossist en del av inntektsgrunnlaget, slik det også er når du kjøper varer i en butikk. Men det finnes faktisk en rekke gode grunner til at rørleggeren sier nei…

 

Visste du at…

 • Rørleggeren har ansvar for produkter de benytter. Derfor kjøper de fra kjente grossister som kan garantere for produktets kvalitet, produsentens omdømme og erfaring. Dessuten tilbyr mange grossister opplæring i nye systemer og løsninger. Noe som igjen gir trygghet for forbruker som får disse montert.
 • Produkter rørleggeren kjøper via grossist har nødvendig dokumentasjon og du er garantert at de passer for norske vann- og trykkforhold.
 • Oppstår det feil eller mangler kan rørleggeren gå tilbake til grossist og produsent. Mange kjøpere forventer at rørleggeren skal bistå dersom det oppstår feil, men har du levert produktet selv blir du også ansvarlig for kvaliteten.
 • Kjøper du produkter på egenhånd via internett, i byggvarehandel eller lignende, har ikke rørleggeren nødvendigvis nok kunnskap om produktets egenskaper eller hvordan det fungerer for norske forhold.
 • Rørleggeren har plikt til å fraråde montering dersom produktet ikke har tilstrekkelig dokumentasjon eller han/hun ikke har erfaring med produktet. Det følger av Håndverkstjenesteloven. I likhet med de fleste andre yrkesgrupper i næringslivet, står rørleggeren fritt til å velge hvilke oppdrag han eller hun vil påta seg.